BROKEN-WINGED BIRD

BROKEN-WINGED BIRD

Jouman Fattal / Theater na de Dam / Frascati Producties

Over

Dit jaar was de Dam op 4 mei leeg. De theaterzalen van Frascati waren leeg. We herdachten de oorlog van 75 geleden vanuit onze huiskamers. Toch werkte Jouman Fattal aan haar voorstelling 'Broken-Winged Bird' en bracht ze een voorproefje op 4 mei, via haar Insta-stories, vanuit een lege theaterzaal naast de Dam. In zeer korte tijd en onder coronaproof omstandigheden is er nu een nieuwere, uitgebreidere live-versie gemaakt, die in Frascati te zien is.

De geschiedenis wordt verteld door de winnaars. Dat de winnaars in onze verhalen vaak wit zijn, is niet alleen toeval. Wat zegt dit gegeven over onze eigen geschiedenis, bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog? Jouman Fattal duikt samen met haar team in het weggestopte verhaal van een zwarte Amerikaanse soldaat die in de Tweede Wereldoorlog meevocht aan geallieerde zijde. Maar toen hij thuiskwam werd hij niet als held onthaald, zoals zijn witte kameraden. Hij moest zich opnieuw voegen in een volledig gesegregeerde samenleving. Hij verplaatste een bordje in de tram, omdat hij nergens kon zitten. En dat werd hem fataal.

Lees hier de voorbeschouwing in de Volkskrant

'De voorstelling 'Broken Winged Bird' over Timothy Hood ademt de actualiteit van dit moment' lees het complete artikel in De Groene Amsterdammer

idee Jouman Fattal & Timen Jan Veenstra tekst Timen Jan Veenstra spel Jouman Fattal en Joy Wielkens eindregie Danielle Wagenaar stem waitress Jade Wheeler productie Theater Na De Dam en Frascati Producties

Makers

Actrice en theatermaker Jouman Fattal (Syrië, 1992) is een storyteller pur sang, die moeiteloos schakelt tussen vertelling en rap, grap en tragiek. Haar onderwerpen komen rechtstreeks uit de dagelijkse realiteit: kleine en grote zorgen van gewone mensen, bezien tegen de achtergrond van de politieke en maatschappelijke bewegingen van deze tijd. Haar eerste Frascati voorstelling, Terug (2017), was een persoonlijk verhaal over wat thuis is, waar de idealen zijn gebleven en wat revolutie nog betekent in een land dat kapot is. Hierna maakte Fattal de voorstelling Limbo (Frascati Producties 2018). Samen met schrijver Marijke Schermer, actrice Tine Cartuyvels en eindregisseur Casper Vandeputte creëerde zij een dramatische komedie waarin leven en lijden van een bonte stoet aan vrouwen centraal stond.

 

Pers