Susan Sontag: Ego versus Engagement

Susan Sontag: Ego versus Engagement

Naomi Velissariou, Ramsey Nasr, Simone van Saarloos, Joyce Roodnat e.a.

context

Over

Het afgelopen jaar dook Naomi Velissariou in werk en leven van een van de meest spraakmakende denkers uit de 20ste eeuw: Susan Sontag. Naar aanleiding van die trip maakte ze de voorstelling SONTAG.
 
Tijdens deze middag zoomt Naomi verder in op het thema van haar voorstelling door ‘Nederlandse Sontags’ aan het woord te laten over hun persoonlijke strijd tussen ego en engagement: Simone van Saarloos (Vrij Nederland), Ramsey Nasr (Toneelgroep Amsterdam), Joyce Roodnat (NRC) en schrijver van de toneeltekst SONTAG Rik van den Bos gaan aan de hand van eigen columns en beeldfragmenten van Susan Sontag een gesprek aan o.l.v. Sarah Sluimer (De Correspondent). 
 
Waar eindigt je ego en waar begint je engagement? Kan waar engagement pas ontstaan door ego af te leggen? Of kan je juist pas geëngageerd zijn als je ego sterk genoeg is om te gaan staan voor waar je in gelooft? En hoe ver durf je je nek dan uitsteken? Kan je ook persoonlijk worden binnen je engagement en hoe bestand ben je vervolgens tegen kritiek van buitenaf?
 
Susan Sontag (1933 – 2004), Amerikaanse filosofe, schrijfster en politiek activiste, geldt als een profeet van onze hedendaagse manier van leven. Haar werk is visionair, paradoxaal en relevant. En Sontag bezat een deugd die wij in de loop der tijd zijn kwijtgeraakt: die van het Frontale Falen. Niet glansrijk maar schaamtevol, zonder enige relativering. Een falen zonder aanhalingstekens, hashtags en smileys. Een falen dat ons, als we het zouden omarmen, misschien ooit weer in staat zal stellen onszelf te ontstijgen. 
 
 

Makers

120 minuten

Bezoek na afloop de voorstelling SONTAG in Frascati.