• Anna Verkouteren Jansen

Plankton

Plankton

Frascati Producties / Anna Verkouteren Jansen & Hendrik Kegels

Engels gesproken
theater

Over

Plankton is een collage van scènes over de zin en zinloosheid van een geïsoleerd bestaan. We volgen individuen die omringd zijn door totale leegte. Het zijn nietige krabbelaars wier kreten om erkenning ongehoord blijven. “Is dit het dan, is dit het dan?” vragen ze zichzelf af.
Op het absolute nulpunt van het bestaan kan zomaar het ondenkbare zijn intrede doen, sta je oog in oog met iets dat groter is dan de werkelijkheid. De mens heeft de gave om werelden te creëren bovenop de werkelijkheid. De gave om tijdelijk te ontsnappen aan de eeuwig vooruit tikkende tijd, aan de wetten van de zwaartekracht. Onder een grauwe laag vet en gefnuikte verwachtingen heeft de mens een pure ziel.

In deze slo-mo ballad of sadness and seclusion tonen Anna Verkouteren Jansen en Hendrik Kegels een reeks individuen die als moderne Don Quichotes een caleidoscopische droomtocht maken langs het menselijk bestaan. Een trip die ons enerzijds de schoonheid van één enkel moment laat zien, anderzijds de kleinzieligheid ervan. Plankton toont zowel de grootsheid van het bestaan als de tederheid van de kleinmenselijkheid.

concept & regie Anna Verkouteren Jansen & Hendrik Kegels spel Adina Macpherson, Hendrik Kegels, Woedy Woet, Thomas Dudkiewicz coach Paul van der Laan decor & kostuum Bas Giesen sounddesign Joeri Heegstra posterbeeld Viktoryia Shydlouskaya
 

Makers

Anna Verkouteren Jansen (1992) studeerde in de zomer van 2017 af aan de Regie Opleiding van de Toneelacademie Maastricht met de filmbewerking The Lobster. Het jaar daarvoor was de voorstelling Stallerhof te zien in Frascati. Na haar afstuderen maakte zij de containervoorstelling Voodoo Rouge op Over 't IJ festival. In haar werk legt Anna gedetailleerd vast hoe lichaamstaal emoties uitdrukt waar taal tekortschiet. Met een voorliefde voor de underdog maakt zij sterk beeldend, duister en zwart-komisch theater. Ze portretteert mensen die in een beklemmende omgeving verstommen en vastlopen, en ontbloot oerdriften die verstopt gaan onder een dikke laag eelt. Samen met Hendrik Kegels (vierdejaars Toneelacademie Maastricht) maakt ze in 2018 plankton bij Frascati Producties.

60 minuten

de voorstellingen op di 27 en wo 28 zijn try-outs