De Misantroop (online table read)

De Misantroop (online table read)

Stephen Liebman / Frascati Producties

Nederlands
theater

Over

De Misantroop, what’s eating Alceste ging op 25 maart in première tijdens Radio Futura Leest Voor. Dit is Stephen Liebman’s edit van die livestream.

Frascatimaker Stephen Liebman omarmt de winterlockdown en bewerkt ‘De misantroop’ van Molière tot een nieuwe theatertekst. Op een feest staat een jonge student met een pessimistische levenshouding en een diep wantrouwen jegens de medemens. Hij kan de complexiteit van de wereld niet meer verdragen. Tijdens een lange nacht glijdt hij langzaam in een moeras van cynisme en destructie. De moderne mensenhater Alceste kan de hypocrisie van de heersende sociale omgangsvormen niet meer aan. En hoe zit dat met zijn vrienden? Waarom hebben zij hier geen last van? Voelen zij niet ook de aantrekkingskracht van het cynisme? Hoe houden zij zichzelf staande in een systeem dat zo onvriendelijk is?  

Geïnspireerd door het spel van Shia Leboeuf tijdens de scriptlezing van ‘Fast times at Ridgemont High’ op YouTube, kiest Stephen Liebman voor de vorm van een gefilmde ‘tableread’ met webcams. Zo focust hij op tekst, spel en de onderliggende drijfveren van de personages. Dankzij corona en avondklok ontstaat een nieuwe theatervorm die het midden houdt tussen film, toneel, scriptlezing en improvisatie.  

concept, tekst, regie  Stephen Liebman  scriptbegeleiding  Bram van Leeuwen en Bart van den Donker  voorgelezen door  Chris Peters, Ronald Kalter, Roos Dickmann edit Ilja Lieshout en Stephen Liebman

 

Makers

60 minuten