• La Pretenza

La Pretenza

La Pretenza

Jan Hulst & Kasper Tarenskeen / Frascati Producties in coproductie met Oostpool

theater

Over

Il Gattopardo door de gehaktmolen: alles moet veranderen opdat alles uiteindelijk hetzelfde blijft. 
 

Schrijvers- en regisseursduo Jan Hulst en Kasper Tarenskeen staan bekend om hun unieke aanpak van grote thema’s, een verfrissende mash-up van het epische en het alledaagse, melodrama en ironie, filmische beelden en droogkomisch spel. Ditmaal gaan zij de klassieker Il Gattopardo te lijf, een Italiaans epos over Don Fabrizio (gespeeld door Kees Hulst), die moet toezien hoe het rebellenleger van Generaal Garibaldi korte metten maakt met alles waar de Italiaanse adel voor staat. Veel zal er niet overblijven van de roman (Tomasi di Lampedusa, 1958), noch van de film (Visconti, 1963). Hulst & Tarenskeen grijpen het verhaal aan om het over belangrijke dingen te hebben: Oorlog, liefde, decadentie, tranen, Italiaanse fashion, en gedachten over volk versus elite.
 

'In La Pretenza, de nieuwste voorstelling van Jan Hulst en Kasper Tarenskeen, staat verlies centraal. De constant aanwezige kwetsbare ondertoon maakt het een van de meest gevoelige werken in het oeuvre van het makersduo.En ook in La Pretenza is het vooral de diepe menselijkheid van de voorstelling die raakt. Veel meer dan een interessante analyse van de strijd tussen volk en heersers, of tussen een elite en een populistische revolte, voelt La Pretenza als een oefening in loslaten, in leren omgaan met verlies.' Theaterkrant - Keuze van de criticus

“Wij zien het als onze taak om juist iedereen die eigenlijk niet van theater houdt, naar La Pretenza te lokken. Met een mengeling van angst, bluf en vertrouwen in onszelf, ons team en ons publiek zetten we deze stap. We hopen dat onze directe stijl het publiek aanspreekt: tegendraads, humoristisch, beeldend en tegelijkertijd inhoudelijk en toegankelijk. Met een gezonde dosis pretentie zeggen we dat het allemaal in La Pretenza zit.” Aldus Jan Hulst & Kasper Tarenskeen in een interview in de september issue van Fauxgue L'uomo.

tekst en regie Jan Hulst en Kasper Tarenskeen spel Valentijn Benard, Thomas Höppener, Kees Hulst, Tim Linde, Benno Veenstra scenografie Koen Steger, Jan Hulst kostuumontwerp Patricia Lim uitvoering kostuums Mieke Dietvorst muziek David van der Leeuw & Kasper Tarenskeen haar en make up Trudy Buren video Cristina Kolozsváry-Kiss publiciteitsbeeld Hans van der Leeuw productie Frascati Producties coproductie Toneelgroep Oostpool, Stichting Hulst & Tarenskeen

Makers

Jan Hulst & Kasper Tarenskeen (Nederland, 1987 & 1988) schrijven en regisseren stukken over het epische en het alledaagse. Met een feilloos gevoel voor ironie nemen ze de prangende en minder prangende levensvragen van hun generatie onder de loep, tegen de achtergrond van het wereldnieuws. Bij Frascati Producties maakten zij achtereenvolgens The Woods (2015), De Rekening (2016) en Scheeps-Horeca (2016, genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs en geselecteerd voor Circuit X). Daarna maakten ze voor Oerol de locatie-voorstelling De Ilias (2016). In januari 2017 kwam bij Frascati Producties de theaterhit Buut, De naderende dood! uit. Begin 2019 presenteerden Hulst & Tarenskeen ASSAD (coproductie Frascati Producties). Hierin spreken zij zich uit over de oorlog in Syrië: een groots familiedrama in een door burgeroorlog verscheurd land. La Pretenza, in coproductie met Oostpool, is hun allerlaatste voorstelling onder de vleugels van Frascati.

Pers

 
80 minuten
Première

Première op vrijdag 20 september.