• Florian Myjer © Eva Roefs

Florian Myjer

FLORIAN MYJER

Performer Florian Myjer (Nederland, 1992) is een unieke stem in het performancelandschap. In zijn werk viert de verbeelding hoogtij en staan non-conformiteit en de zoektocht naar identiteit centraal. Met een rijke taal en sterke beelden beproeft hij de waarde van intimiteit en verbinding. Zich verliezend in onmogelijke verlangens, fantaserend over een glorieuze wereld-die-zou-kunnen-zijn bouwt Myjer fijnzinnige spiegelpaleizen waarin beschaving en schoonheid om voorrang vechten met hardheid en het slijk der menselijke ziel.

Florian Myjer studeerde in de zomer van 2017 af aan de performance-opleiding van de Toneelacademie Maastricht met Bloomsbury, die hij samen met Kim Karssen maakte. Gulzig en stuntelend wentelden zij zich in het gedachtegoed van de Bloomsbury Group, een bonte verzameling kunstenaars en denkers uit het Engeland van begin 20e eeuw. Niet vanuit de wens een historisch verantwoorde documentaire voorstelling te maken, maar als hyperpersoonlijke zoektocht naar de houdbaarheid van zachte idealen en milde anarchie.

Nog voor hij naar de Toneelacademie ging, speelde Florian Myjer bij Frascati Producties in Piece (2011) onder regie van Nicole Beutler. In oktober 2017 maakte hij voor Fraslab Oliver, een persoonlijke solo over vaders en zonen en het verlangen om deelgenoot te zijn van een wereld waarin beschaving, schoonheid en traditie nog op waarde worden geschat (Theater aan Zee/ De Grote Post Residentieprijs). In januari 2018 volgde Regina Rex, een persoonlijk monument van twee royaltywatchers die hun liefde voor koningshuizen volledig uitleven, maar vooral een persoonlijk verhaal over verlangen, ambitie en buitenbeentjes. De voorstelling werd genomineerd voor de BNG Theaterprijs 2018.

In 2019 maakte Florian Myjer samen met Kim Karssen voor Frascati Producties de voorstelling Oorlog en Vrede, die in mei 2019 in première ging. Oorlog en Vrede was geen gewone romanbewerking, maar een persoonlijke, explosieve, megalomane toneelavond. Met Tolstojs magnum opus dompelden Myjer en Karssen ons onder in de vraag der vragen: Hoe moeten wij leven? De voorstelling werd genomineerd voor de BNG Theaterprijs 2020.

Samen met Ward Weemhoff van De Warme Winkel maakte Myjer in de winter van 2019 de solo YSL (Frascati Producties, 2019): een confronterende monoloog over eenzaamheid en seksualiteit. En over de keuze tussen kunst en leven. In augustus 2020 gingen Florian Myjer en Kim Karssen in Mephisto Park (Frascati Producties/De Wame Winkel, 2020) op zoek naar de schoonheid van banaliteit. In 2022 komt Myjer uit met Man Man Man, opnieuw een coproductie van Frascati Producties en De Wame Winkel.

Daarnaast werkte Myjer bij De Warme Winkel mee aan o.a. Gesualdo en Een oprechte ode aan de ironie. Vanaf 2021 trad hij toe tot het collectief van De Warme Winkel. 

‘Over theaterfenomeen Florian Myjer: ‘Het is een elitaire snotneus, maar wel een hele leuke de Volkskrant 2019 over Florian Myjer

‘In een kleine anderhalf uur vertolken ze heerlijk speels, romantisch en absurdistisch hoe Pierre, Andrej, Natasja, Dolochov en al die andere karakters uit het boek worstelen met het leven. Als kleine kinderen met een verkleedkist, maar dan intelligent en met een tintelende tekst.’  ★★★★★ Trouw over Oorlog en Vrede

'Met wufte, zwierige gebaren en een aangezette, dramatische toon beeldt Myjer flamboyant de extravagantie en innerlijke woelingen van de personages uit, terwijl Karssen knap schakelt van luid en zelfverzekerd naar schuchter en klein. Het spelplezier spat er vanaf bij het tweetal, ook omdat ze alle ruimte geven aan ironische terzijdes en dwaze slapstick om die malle Tolstojaanse grandeur van een dubbele bodem te voorzien.' ★★★★ NRC

'Florian Myjer en Kim Karssen vertalen het boek Oorlog en Vrede van Tolstoj op een uiterst succesvolle manier naar het toneel.' het Parool

'lessen in zelfhaat, een portret van Florian Myjer'  lees hier het artikel in de Theaterkrant

'Yves Saint Laurent is prikkelend theater, geestig soms ook.' Het Parool over Yves Saint Laurent

'Creativiteit als de ultieme kwelling' NRC over Yves Saint Laurent

'Florian Myjer toont een moed en overgave die je zelden in het theater ziet' de Volkskrant over Yves Saint Laurent

‘Verpletterend mooie scènes [...] voorlopig hoogtepunt van het ITS Festival.’ Theaterkrant over Bloomsbury.

Florian Myjer (1992) studeerde in de zomer van 2017 af aan de performance-opleiding van de Toneelacademie Maastricht met Bloomsbury, die hij samen met Kim Karssen maakte. Daarvoor studeerde hij Cultuurwetenschappen aan de Universiteiten van Amsterdam en Sussex. Tijdens de opleiding maakte hij o.a. de intieme solo Een hertje, beschadigd en het duet Odetta: Noblesse Oblige (met Marieke de Zwaan) en werkte hij bij De Warme Winkel mee aan De meest zwaarmoedige voorstelling ooit (waarvan het hele publiek moet huilen) en The Dreaming. Na zijn afstuderen speelde hij bij Toneelgroep Oostpool in Allemaal Mensen (2018) en maakte hij samen met De Warme Winkel Gesualdo (De Warme Winkel/Holland Festival, 2018) en Een oprechte ode aan de ironie (De Warme Winkel, 2020). Bij Frascati Producties maakte Florian Myjer Oliver (2017, TAZ/ De Grote Post Residentieprijs), Regina Rex (2018, nominatie BNG Theaterprijs), Oorlog en Vrede (2019, nominatie BNG Theaterprijs 2020) en YSL (2019). Zijn nieuwste werk bij Frascati Producties Mephisto Park, die hij opnieuw met Kim Karssens maakt, komt uit in augustus 2020.

Voorstellingen

 • Mephisto Park (Frascati Producties/De Wame Winkel, 2020)
 • Een oprechte ode aan de ironie (De Warme Winkel, 2020)
 • YSL (Frascati Producties i.s.m. De Warme Winkel, 2019)
 • Oorlog en Vrede (Frascati Producties, 2019)
 • Regina Rex (Frascati Producties & De Warme Winkel, 2018)
 • Gesualdo (Holland Festival/De Warme Winkel, 2018)
 • Allemaal mensen (Theater Oostpool, 2018)
 • Oliver (Frascati Producties & De Warme Winkel, 2017)
 • Bloomsbury (Met Kim Karssen, afstudeervoorstelling Toneelacademie Maastricht, 2017)
 • The Dreaming (De Warme Winkel, 2017)
 • Odetta: Noblesse Oblige ((met Marieke de Zwaan, Toneelacademie Maastricht, 2016)
 • De meest zwaarmoedige voorstelling ooit (waarvan het hele publiek moet huilen) (De Warme Winkel, 2016)
 • Een hertje, beschadigd (Toneelacademie Maastricht, 2015)
 • Franz Kafka is a twink (Toneelacademie Maastricht, 2014)

Onderscheidingen en nominaties

 • Nominatie BNG Theaterprijs voor Oorlog & Vrede (2019)
 • Nominatie BNG Theaterprijs voor Regina Rex (2018)
 • Winnaar De Grote Post Residentieprijs voor Oliver (2018)

Foto: Eva Roefs

IN DE MEDIA