WHITE [ARIANE]

WHITE [ARIANE]

Frascati Producties / ARIAH LESTER (VE / NL)

language no problem
performance

Over

ARIANE is de dochter die de Zuid-Amerikaanse Nancy nooit gehad heeft. Nancy schreef een dagboek voor de ongeboren ARIANE zonder te weten dat ze een jongen zou krijgen. 28 jaar na de geboorte stak Nancy de Atlantische Oceaan over om het dagboek aan haar zoon te onthullen.

ARIAH LESTER neemt zijn moeders woorden uit het dagboek en maakt er songs van. Een (tussen)ruimte van: monstruositeit / schoonheid, vrouwelijk / mannelijk, licht / duisternis, ARIANE / LESTER / ARIAH.

WHITE [ARIANE] is een voorstelling als een lang gedicht over metamorfose en nuance; tussen een concert en een theaterstuk, een one-man-show-opera en een burleske-act, gecreëerd in samenwerking met lichtontwerper Katinka Marac.

A curse needs to be broken. 

A piece of the family tree needs to be cut and taken-off the earth by it’s root. 

The garden of House needs to be cleaned and watered so that the roses can grow. 

I’m the hero, 

I’m the healer, 

I’m the traveler. 

I exiliated myself to the biggest journey of my life. I went far. 

I crossed oceans and lands of mystery.

A journey so far out: to go to the deepest space within.

I forgot my tongue and my color, I became something else, a caricature, a sketch, a monster… to find… 

myself.

In het voorjaar van 2018 maakte ARIAH LESTER i.h.k.v. Frascati’s Fraslab de productie WHITE [ARIANE]. Deze proeve werd getoond tijdens het internationale performancefestival Something Raw en was daar een instant hit. Frascati Producties opende het seizoen 2018-2019 met de herwerkte versie van WHITE [ARIANE].

concept & performance ARIAH LESTER lichtontwerp Katinka Marac costuum Pepa Canel techniek Cesco van der Zwaag foto Martijn Schrier + ARIAH LESTER

Makers

ARIAH LESTER (Lester Arias) studeerde beeldende kunst, acteren en moderne dans aan de Escula de Artes Plasticas Cristobal Rojas in Caracas (Venezuela). In 2016 studeerde hij af aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling van de Academie voor Dans en Theater in Amsterdam (SNDO). Zijn werk werd de afgelopen jaren onderscheiden met de Moving Forward Festival’s Young Dance Makers Audience Award 2016, de Sabam Jongtheaterschrijfprijs bij TAZ 2017 en de Operadagen Rotterdam Award 2018. In 2017 trad hij op tijdens TEDx Amsterdam. Bij Frascati Producties maakte hij begin 2018  i.h.k.v. Fraslab de solo White [Ariane]. Komend seizoen werkt hij deze voorstelling bij Frascati Producties verder uit.

Met muzikant Nicolas Blomberg vormt hij het duo Lester&Nikki en samen maakten zij o.a. The Wild Things (2016) en House (2016). Naast zijn performancewerk geeft hij les aan de SNDO.

90 minuten