A Tragedy (simplified)

A Tragedy (simplified)

Frascati Producties / Naomi Velissariou

theater

Over

Een undercover tragikomedie. 

Met haar half-Belgische, half-Griekse afkomst bezit Naomi Velissariou (1984) naar eigen zeggen de meest tragische nationale identiteit van dit moment. In A Tragedy (simplified) voegt zij haar ambigue verhouding tot vaderland Griekenland en geboortestad Genk bij haar liefde voor de klassieken en brengt dit samen in een postmodern familie-epos. Daarbij gebruikt ze de Oresteia, het klassiek-Griekse epos over afkomst, noodlot en identiteit, als kapstok. In A tragedy (simplified) is het LIJDEN een zelfstandig personage geworden. Met een aanstekelijk gevoel voor humor analyseert Naomi Velissariou de werking van een tragedie live on stage aan de hand van een 'per ongeluk persoonlijk' verhaal.

'Op onnavolgbare wijze mengt Velissariou haar familiegeschiedenis met Griekse mythen. Ze is de Electra van mijnwerkersstadje Genk.' -**** Parool

'Topactrice als overdonderende wraakgodin' **** de Theaterkrant

Naomi Velissariou is met haar voorstelling A tragedy (simplified) genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs en won de TAZ-KBC Jongtheaterprijs op Theater aan Zee in het Belgische Oostende.

tekst, regie & spel Naomi Velissariou geluidsontwerp & spel Jimi Zoet eindregie Gillis Biesheuvel schrijfcoach Rob de Graaf vormgeving Wikke van Houwelingen & Marloes van der Hoek lichtontwerp & techniek Attila Nemeth

Makers

Naomi Velissariou (België,1984) gebruikt filosofische, wetenschappelijke, populaire en persoonlijke denkbeelden als grondslag voor voorstellingen met een rijke beeldtaal. Haar hoofdthema is de hedendaagse vloeibare identiteit en de manier waarop deze bewust wordt ingezet via beeld en media. 
De Vlaams-Griekse Naomi behaalde een mastergraad theater-, film- en literatuurwetenschap aan de Universiteit Antwerpen en rondde in 2012 de acteursopleiding af aan de Toneelacademie Maastricht. Bij Frascati Producties maakte ze de solo Mr Jones (2012, tekst Rik van den Bos) waarin ze a.d.h.v. dramaturgische constructies een beeld schiep van de liefde. Daarop volgde A Tragedy (simplified) (2013), waarin ze haar ambigue verhouding tot vaderland Griekenland en de stad van haar jeugd (Genk) samensmolt tot een postmodern familie-epos. Naomi won met de voorstelling de TAZ KBC jongtheatermakersprijs 2014. 
I See You (2014, tekst Rik van den Bos), een deconstructie van Sartres Huis Clos, gemixt met een hedendaagse reality-tv kijkhouding. Begin juni 2015 kwam Intervention uit: een spelshow annex sitcom over identiteit. Intervention wordt herfst 2015 hernomen en in het voorjaar van 2016 brengt Naomi Velissariou met Gillis Biesheuvel de journalistieke talkshow Q&A (een tragikomedie in twee bedrijven) (tekst Rik van den Bos). Van 6 t/m 14 april 2016 is de voorstelling te zien in Frascati, daarna volgt een tournee door het land.
 

Pers

 

Video

Trailer A Tragedy / Naomi Velissariou
90 minuten