Scheeps-Horeca

Scheeps-Horeca

Frascati Producties / Jan Hulst & Kasper Tarenskeen

theater

Over

Scheeps-Horeca is genomineerd voor de De BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs en is onderdeel van het Nederlands Theater Festival !

Is jouw boemboe Conimex?

Jan Hulst en Kasper Tarenskeen schrijven en regisseren epos-stukken die het leven van hun generatie onder de loep legt en vooral flink op de hak neemt.  Licht geïnspireerd op vermeende gedeelde roots in Indonesië onderzoeken zij met zo min mogelijk voorkennis hoe hun voorvaders de reis naar De Oost ervoeren. Scheeps-Horeca is een coming of age drama waarin drie Amsterdammers op zoek naar vaste grond onder de voeten, maar vooral ook naar peper. Wat drijft je om naar de andere kant van de wereld te reizen als het negen maanden duurt en je waarschijnlijk dood gaat onderweg?

'In een meeslepende van commentaar en oprechte emoties laat deze voorstelling treffend de historisch zwakke plek van de Hollander zien.' (uit: juryrapport BNG Nieuwe Theatermakersprijs 2016)

'Scheeps-Horeca van Jan Hulst & Kasper Tarenskeen is een aanstekelijke zoektocht naar roem en zingeving.' - *** Theaterkrant

 
tekst en regie Jan Hulst & Kasper Tarenskeen spel Jim Deddes, Thomas Höppener, Tim Linde kostuums Nola van Timmeren lichtontwerp Attila Nemeth foto Bas de Brouwer
 

Lees het interview van SSBA-Salon met Jan & Kasper.

 

Makers

Jan Hulst & Kasper Tarenskeen (Nederland, 1987 & 1988) zoeken de dunne scheidslijn op tussen melodrama en ironie: een stijl die zowel geestig als bloedserieus is, op de rand van domme special effects en diepzinnige contemplatie. In januari 2015 maakten ze bij Frascati Producties met The Woods: een vervreemdend soort hyperrealisme. ‘Van Warmerdamse ironie’ aldus de Theaterkrant. Daarna volgde De Rekening (september 2015): een apocalyptische soort Jiskefet.
En deze zomer maakten Jan Hulst en Kasper Tarenskeen bovendien speciaal voor Oerol de locatievoorstelling De Ilias: een coproductie van Toneelgroep Oostpool en Frascati Producties over de grootste held in de Westerse geschiedenis, op de uitgestrekte crossbaan van Terschelling. Met oorlogshelden vol zelfreflectie en drone-attacks als de ultieme deus ex machina brachten Hulst en Tarenskeen het oudste oorlogsverhaal ooit naar Terschelling, voor steeds 400 man publiek per dag. 'Ten Oorlog!'

‘Soms haakt een voorstelling zich steviger in je vast dan dat je direct na afloop zou hebben vermoed. Deze is er zo één die zich regelmatig opnieuw opdringt, door de totaal weirde atmosfeer, het sterke beeld, de muziek, de eigenheid.’ - Karin Veraart (de Volkskrant) zette De Rekening in haar top 10 beste voorstellingen van seizoen 15-16.

  

Pers

 

Beeld

80 minuten
Circuit X

Scheeps-Horeca is geselecteerd voor Circuit X (onderdeel van het Vlaams Theater Festival) en is daarom in seizoen 2016-2017 in diverse theaters door Nederland en Vlaanderen te zien.