Liliom

Liliom

Julie Van den Berghe coproductie TA-2 / Frascati Producties

theater

Over

Leven en dood van een smeerlap
 
In Nederland wordt Liliom zelden opgevoerd. Onbegrijpelijk en onterecht volgens regisseur Julie Van den Berghe: ‘Molnár schreef een geschenk voor de verbeelding. Een zwart sprookje dat schreeuwt om een uitweg, hoop en verlossing.’ In Duitsland geldt dit ontroerende stuk als een klassieker. In Hollywood werd het stuk vier keer verfilmd en op Broadway werd er een beroemde musical van gemaakt, Carrousel.
Liliom
is het tweede project van Julie Van den Berghe in het kader van TA-2, het platform voor de ontwikkeling van jong regietalent, in coproductie met Frascati Producties. Eerder regisseerde zij Bloedbruiloft van Federico García Lorca. 
 
Liliom besluit op 27-jarige leeftijd het roer om te gooien en voortaan samen door het leven te gaan met Julie, een jonge vrouw. Hij neemt hiermee afscheid van zijn vluchtige maar vertrouwde artiestenbestaan en belandt in een rauwe werkelijkheid waar sociale controle heerst. De geliefden leven onder de armoedegrens en zijn afhankelijk van giften van verre familie en vrienden. Liliom ziet zijn leven veranderen in een moeizame worsteling en al snel begint hij de wereld om zich heen te demoniseren.
 
Magistraat tot Liliom: ‘Waarom schaamt u zich dat er van u gehouden werd?’
 
We duiken in de grimmige verbeeldingswereld van een halsstarrig en gewelddadig man die ogenschijnlijk niet het talent bezit om een goed en gelukkig leven te leiden. Een verhaal over het wel en wee van een individu in een gesloten gemeenschap waar iedereen continu op elkaars lip zit en privacy ondenkbaar is, waar niets onbesproken blijft en de morele veroordeling altijd op de loer ligt. Een wereld waarin een stille lege ruimte om tot rust te komen, ontbreekt.
 
Julie Van den Berghe over Liliom:
‘Na het overlijden van mijn Hongaarse grootvader ben ik op zoek gegaan naar Hongaars repertoire. In de veronderstelling dat een land zo rijk aan geschiedenis, romantiek en melancholie, schrijvers gekend moet hebben die het grote sentiment in de kunst niet hebben geweerd. En toen vond ik Liliom van Ferenc Molnár, gesitueerd in het Boedapest van 1909; een duizelingwekkende tijd van snelheid, opwinding en grote sociale verschuivingen aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.’
 
Lees meer over Liliom in het programmaboek.
 
regie Julie Van den Berghe tekst Ferenc Molnár vertaling Jibbe Willems dramaturgie Julie Peters met Helène Devos, Fred Goessens, Janni Goslinga, Robert de Hoog, Chris Nietvelt, Anne-Chris Schulting, Eelco Smits, Claire Bender, Eli Rietveld, Victor IJdens fotografie Sanne Peper geluidsontwerp Wessel Schrik scenografie ruimtevaarders:Karolien De Schepper en Christophe Engels kostuums Lieve Pynoo ​lichtontwerp Hendrik Walther regieassistent Janneke de Haan coproductie TA-2 / Frascati producties 
 
 
 

Makers

Julie Van den Berghe (België, 1981) heeft een sterke voorliefde voor symbolische, duistere stukken waar zij haar vrolijk-grimmige fantasie op los kan laten. Julie schuwt het grote gebaar niet en zoekt voortdurend uitersten op.
Julie ontving voor haar afstudeervoorstelling De Coup/e aan de regieopleiding van de Amsterdamse Theaterschool de ITs Ton Lutz Award 2010. Tijdens haar studie viel ze onder meer op met Messen in Hennen (David Harrower). Meteen daarna regisseerde ze bij Frascati Producties een nieuwe tekst van Marjolijn van Heemstra, getiteld 2012.

Bij NTGent maakte ze een remake van Messen in Hennen (2011) en opnieuw bij Frascati Producties Het meisje dat te veel van lucifers hield (2011). In 2012 regisseerde Julie een grote zaalproductie bij NTGent: Olifant Jezus, geschreven door Oscar van den Boogaard, gevolgd door Een lolita (2012) en Cyrano (2014) beide van Bernhard Dewulf. Julie regisseerde afwisselend ook bij de Münchner Kammerspiele: Agatha (2011) van Marguerite Duras en Amerika (2013) naar Kafka.

Daarna regisseerde ze i.h.k.v. TA-2 Bloedbruiloft (2013) van Federico Garcia Lorca. Het succes leverde Julie een uitnodiging op om met NTGent in coproductie met Het Nationale Toneel Elektra (2014) te maken; volgens NRC een van de beste voorstellingen van 2014.

Liliom is het tweede project van Julie Van den Berghe in het kader van TA-2, het platform voor de ontwikkeling van jong regietalent, in samenwerking met Frascati Producties. Eerder regisseerde zij Bloedbruiloft van Federico Garcia Lorca.

 

Pers

 

Video

Liliom

Beeld

110 minuten