Julian Hetzel

JULIAN HETZEL

Julian Hetzel (Duitsland, 1981) maakt sterk beeldend theater, installatiewerk en lecture performances die internationaal worden geproduceerd en getoond (o.m. Spring festival, Spielart Festival Munich, Theater der Welt Mannheim en Brut Wien). Zijn werk gaat op een niet-talige, maar evenmin stilzwijgende manier de confrontatie aan met de hedendaagse neoliberale economie.

Julian studeerde in 2008 af aan de Bauhaus University Weimar in visual arts en is o.m. medeoprichter van het collectief You Are Watching Us dat audiovisuele performances maakt. Een van de belangrijkste successen was PreENTER dat werd getoond op het ARS Electronica festival 2008 in Linz, Oostenrijk. In 2009 richtte Julian Le Schnigg op; bureau voor audiovisuele strategieën en oplossingen, waarmee hij lezingen en workshops houdt die soms lijken op een performance. Zo is The Benefactor (2011) een theatrale slideshow over kunst, oorlog en honger.

Zomer 2013 studeerde Julian af aan de Masteropleiding DasArts van de AHK met I’m not here says the void: een energiek werk waarin twee mannen een sofa slopen en tegelijk de conventies over mannelijkheid bespreken. Dit afstudeerwerk werkte Julian verder uit in Frascati’s Fraslab (januari 2013). In 2014 kwam bij Spring Sculpting Fear uit: een sterk apocalyptisch beeld van de mens die doorgeslagen is in zijn technologische innovatie. Still, the economy of waiting (Spring 2015) was een provocatieve performance-installatie over wachten en (on)productiviteit in de hedendaagse samenleving, waar tijd geld is. In 2016 realiseerde Hetzel met Schuldfabrik op Steirischer Herbst in Graz een meeslepende installatie die in 2017 naar Nederland zal komen. Hetzel maakt werk op het snijvlak van performance, media en beeldende kunst, met een droog gevoel voor humor en een politieke ondertoon. Zijn werk wordt geproduceerd en getoond door theaters en festivals in diverse Europese landen. Julian Hetzel is ook oprichter en drummer van de electro-pop band Pentatones.

Op uitnodiging van Frascati werkte Julian Hetzel in de winter van 2015 enkele weken aan een vooronderzoek voor The Automated Sniper, dat gedurende twee dagen, zes uur aan één stuk, werd getoond in januari 2016 in Frascati 4 tijdens Frascati Issues, The End of Privacy.

De première van de voorstelling The Automated Sniper vond plaats tijdens Something Raw Festival februari 2017 in Frascati. Een performance over de kunst van het oorlog voeren wordt in The Automated Sniper letterlijk aan flarden geschoten en ontaardt in een choreografie over de gamificatie van geweld. The Automated Sniper gaat in seizoen 2017-2018 op internationale tournee.

Hetzel maakt werk op het snijvlak van performance, media en beeldende kunst, met een droog gevoel voor humor en een politieke ondertoon. Zijn werk wordt geproduceerd en getoond door theaters en festivals in diverse Europese landen. Julian Hetzel is ook oprichter en drummer van de electro-pop band Pentatones.

  

IN DE MEDIA