Intervention

Intervention

Frascati Producties / Naomi Velissariou

theater

Over

Interventie = (letterlijk) tussenkomst, (figuurlijk) inmenging, bemoeienis, ingreep. De term is tegenwoordig vooral bekend in de betekenis van therapeutisch procedé dat gebruikt wordt als format voor make-over tv-programma's.

In Intervention stellen twee beste vrienden, Ravi en Luna, zichzelf en elkaar de vraag wat het is om vandaag de dag een mens te zijn, om een meervoudige, veranderlijke identiteit te hebben. Een voorstelling over identiteitsconstructie op de grens tussen sitcom, gameshow en theater. Wat ontkennen we allemaal om maar niet gelabeld te worden? Om authentiek te zijn maar toch eigentijds? Om niet eenzaam te zijn maar wel autonoom? Om wars van clichés toch gewoon gelukkig te zijn?

Jezelf verontschuldigen om bevestiging te krijgen,
complimenten geven om welwillendheid te creëren,
chargeren om iets duidelijk te maken,
de liefde als concept wantrouwen omdat je al te lang single bent,
iets klassieks altijd combineren met iets sportiefs,
een bepaalde periode van Lou Reed goed vinden,
een gat in je T-shirt knippen om geschiedenis te suggereren,
plots naar huis gaan om aan te geven dat je je onbegrepen voelt
en ‘s nachts huilen in de tram met je hoofd tegen de ruit
omdat de weerspiegeling je pijn verdubbelt.

Theaterkrant schreef: ‘Heel actueel geworstel met identiteit waardoor twintigers en dertigers en masse bij psychologen of coaches belanden.’ Parool: ‘… een theatermaakster die uitblinkt in intelligente voorstellingen.NRC: ‘… dwingt tot nadenken over wat dat toch is, dat raadselachtige ‘ik’.’en ‘Intrigerend en bijna gênant persoonlijk.’

concept & regie Naomi Velissariou spel Bram Suijker en Naomi Velissariou tekst Vincent van der Valk met bijdragen van Rik van den Bos, Naomi Velissariou en Caszimir Cleutjen eindregie Gillis Biesheuvel dramaturgie Caszimir Cleutjens vormgeving Marijn Alexander de Jong geluidsontwerp Jimi Zoet lichtontwerp & techniek Attila Nemeth foto Joost de Haas
Intervention is (mede) mogelijk gemaakt met financiële steun van het VSBfonds.

Makers

Naomi Velissariou (België,1984) gebruikt filosofische, wetenschappelijke, populaire en persoonlijke denkbeelden als grondslag voor voorstellingen met een rijke beeldtaal. Haar hoofdthema is de hedendaagse vloeibare identiteit en de manier waarop deze bewust wordt ingezet via beeld en media. 
De Vlaams-Griekse Naomi behaalde een mastergraad theater-, film- en literatuurwetenschap aan de Universiteit Antwerpen en rondde in 2012 de acteursopleiding af aan de Toneelacademie Maastricht. Bij Frascati Producties maakte ze de solo Mr Jones (2012, tekst Rik van den Bos) waarin ze a.d.h.v. dramaturgische constructies een beeld schiep van de liefde. Daarop volgde A Tragedy (simplified) (2013), waarin ze haar ambigue verhouding tot vaderland Griekenland en de stad van haar jeugd (Genk) samensmolt tot een postmodern familie-epos. Naomi won met de voorstelling de TAZ KBC jongtheatermakersprijs 2014. 
I See You (2014, tekst Rik van den Bos), een deconstructie van Sartres Huis Clos, gemixt met een hedendaagse reality-tv kijkhouding. Begin juni 2015 kwam Intervention uit: een spelshow annex sitcom over identiteit. Intervention wordt herfst 2015 hernomen en in het voorjaar van 2016 brengt Naomi Velissariou met Gillis Biesheuvel de journalistieke talkshow Q&A (een tragikomedie in twee bedrijven) (tekst Rik van den Bos). Van 6 t/m 14 april 2016 is de voorstelling te zien in Frascati, daarna volgt een tournee door het land.
 

Pers

 

Video

trailer Intervention - Frascati producties/Naomi Velissariou
75 minuten