How did I die

How did I die

Frascati Producties / Davy Pieters

theater

Over

Reconstructie van een moord

In How did I die is de tijd een dwaalspoor: van het vinden van het lijk tot een mogelijke conclusie, maar ook de mogelijke laatste uren van de overledene. Niets is zeker. Tijd en waarheid worden gemanipuleerd, complottheorieën herzien. De waarheid is een complexe puzzel waarin onze fantasieën gruwelijk (on)werkelijk zijn. Er is één moord, maar ontelbare wegen die daartoe hebben kunnen leiden. Brengt de reconstructie ons dichter bij de waarheid of duwt deze ons daar juist steeds verder van weg? How did I die is een realistisch fictieve, filmische en fysieke voorstelling. Bijzonder geschikt voor thrillerliefhebbers.
 
In de pers:
 
'How did I die, dat is Peter R. De Vries, maar dan anders. Subtiel. Smaakvol. Slim.' - Theaterkrant *****
 
'Een fascinerende voorstelling, even sfeervol als precies.' - Parool ****
 
'How did I die zet je steeds op het verkeerde been, op een geestige en inventieve manier' -  de Volkskrant ****
 
scenario, regie & toneelbeeld Davy Pieters spel Klára Alexová, Indra Cauwels, Joey Schrauwen geluidsontwerp Jimi Zoet lichtontwerp & techniek Bob Ages techniek stage Rick Sweers coaching Jetse Batelaan, Loes van der Pligt, Marc Linssen publiciteitsfoto Roy Soetekouw scènefoto's Anna van Kooij met dank aan Hans Pelt (senior technisch rechercheur Amsterdamse Recherche, afd. forensische opsporing en visualisatie), Prof Dr. Maurice Aalders (Forensisch onderzoekslab Fortechs / Biomedical Engineering and Physics AMC), Dr. G.N.G. Vanderveen (was tot 1 maart jl. universitair docent aan het Instituut voor Strafrecht & Criminologie, Universiteit Leiden en is zelfstandig onderzoeker op het gebied van beeld en audiovisuele technieken in de strafrechtsketen.
 
How did I die is (mede) mogelijk gemaakt met financiële steun van Fonds Podiumkusten, VSBfonds en Stichting Melanie.
 

Makers

Davy Pieters (Nederland, 1988) is hard op weg een van de origineelste theaterregisseurs van het moment te worden. Haar beeldende mimetheater vindt inspiratie in o.m. games, social media, reclame, strips, martial arts, beeldende kunst. De voorstellingen zijn onderzoeken naar de toekomstige (westerse) mens en de manier waarop deze mens wordt beïnvloed door technologische ontwikkelingen, beeld(ver)vorming en beeldcultuur.

Davy studeerde in 2011 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht met Playwood, dat werd getoond in Frascati WG. Bij haar afstuderen ontving ze De Henriette Hustinxprijs voor excellent talent. Direct daarna maakte ze bij Frascati Producties de studie What Remains (2012), over de gevolgen van de Japanse Tsunami en het hilarische, gruwelijke sprookje An Elephant (2012).

Vervolgens presenteerde Davy de bejubelde monoloog The Truth About Kate (2014) die werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival, het Vlaamse Circuit X en waarmee ze werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs. Daarna volgde How Did I Die (2014), waarvoor Davy in de wereld van het forensisch onderzoek dook. How did I die gaat begin november 2015 op tournee door binnen- en buitenland.

Met Nastaran Razawi Khorasani richtte Davy bovendien het gezelschap Kobe op: regelmatig treden ze met spectaculaire, theatrale performances op in de club- en festivalscene.

Zomer 2015 werkt Davy Pieters met 12 studenten van de Mime Opleiding (AHK) aan Knights: pop-ups in de openbare ruimte over helden, geweld en de westerse man anno nu. Davy’s Knights zullen in elk geval opduiken tijdens Over ’t IJ Festival 2015.

Davy’s nieuwste voorstelling Made In Here wordt onthutsende, maar reële Sciencefiction. Hoe ver kunnen we gaan met vormgeven van het leven? De voorstelling is van 24 februari t/m 12 maart te zien in Frascati en gaat daarna op tournee.

Pers

 

Video

Teaser How did I die

Beeld

70 minuten