Hollandse Luchten II: Pandgenoten

Hollandse Luchten II: Pandgenoten

Trouble Man / Frascati Producties

theater

Over

Een jong gezin op zoek in de weerbarstige praktijk van het Nederlandse woonbeleid

‘In Holland staat een huis, ja, ja…’ Maar wat als je met je pasgeboren zoon op straat komt te staan omdat je dierbare huurappartementje in het centrum wordt omgebouwd tot koopwoning? Verkassen naar een woonwagen in het zuiden, een omgebouwde boerderij in het noorden, een streng gereguleerde ‘broedplaats’ aan de rand van de stad? Of toch dat rijtjeshuis in die Vinexwijk? Sadettin Kirmiziyüz en zijn partner Saar Vandenberghe brengen een voorstelling over idealen en praktijk van het Nederlandse wonen, over de kraakbeweging, stadsvernieuwing, gemende wijken en marktwerking. Een huiskamerdrama op basis van eigen ervaringen en gesprekken met huurders, sociologen, architecten, hypotheekadviseurs, corporatiedirecteuren en die-hard krakers. Pandgenoten is een voorstelling als een Hollandse Lucht: dreigende wolkenvelden, maar ook hier en daar een opklaring.

‘Vlot, geestig met rake beschrijvingen en scherp oog voor detail’ (****) – De Volkskrant over Hollandse Luchten I: Jeremia

‘Kırmızıyüz is een prettige, slimme toneelpersoonlijkheid’ – Het Parool

concept, tekst en spel Sadettin Kirmiziyüz, Saar Vandenberghe, Kaspar Schellingerhout muziek Kaspar Schellingerhout eindregie Vincent Rietveld tekstcoach Rob de Graaf dramaturgie Fanne Boland lichtontwerp Gé Wegman decorontwerp Sacha Zwiers kostuumontwerp Lotte Goos foto Joost de Haas

Makers

Sadettin Kırmızıyüz (Nederland, 1982) is een hedendaagse verteller; vanuit zijn maatschappelijk engagement en grote fascinatie voor geschiedenis en wereldliteratuur ontstaan voorstellingen die meer zijn dan egodocumenten.

Sadettin studeerde in 2007 als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht. Hij is geboren en getogen in Zutphen, maar wordt gefascineerd door het feit dat hij een migrantenkind is. Zijn ervaringen vormen de basis van een theatraal onderzoek naar grote actuele thema’s rond multiculturaliteit. Na zijn afstuderen maakte hij het vierluik Avondland (2010) - De vader, de zoon en het heilige feest (2011) - What’s Happenin brother (2012) - Somedaymyprincewill.com (2013) vormden een reeks over hete hangijzers als familie, religie, dubbele identiteit en migratie. De laatste voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2013 en was ook ‘keuze van de Wijkjury’.

Momenteel werkt Sadettin bij Frascati aan een reeks over de Nederlandse samenleving: Hollandse Luchten. Deel I: Jeremia (i.s.m. Marjolijn van Heemstra, geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2014), Deel 2: Pandgenoten (i.s.m. Saar Vandenberghe, 2015) en in het najaar komt bij Frascati Hollandse Luchten III: De Radicalisering van Sadettin K. uit. Vanaf seizoen 2014-2015 werkt Sadettin bovendien vanuit Trouble Man samen met het Ro Theater: de eerste voorstelling CODE 010 stond in het teken van de Rotterdamse haven.

Pers

 

Video

trailer Hollandse Luchten II: Pandgenoten
90 minuten