Anoek Nuyens

VOORSTELLINGEN

ANOEK NUYENS

Anoek Nuyens (Nederland, 1984) maakt sociaal bewogen, documentair theater. Het gesprek dat zij start, strekt zich uit over verschillende maatschappelijke domeinen en podia: van politiek tot wetenschap, van feit tot fictie, van theater tot krant en internet.Anoek is schrijver en theatermaker en werkt(e) onder andere in Kinshasa, Brussel, Berlijn en Amsterdam. Haar voorstelling Bouta. Biografie van een macho over het leven van Desi Bouterse (Productiehuis Rotterdam, 2013) maakte ze i.s.m. Tjon Rockon en Marjolijn van Heemstra. Het leverde hen een nominatie op voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs ‘13. Datzelfde jaar ontving Anoek de Marie Kleine-Gartman Pen voor haar essay Westen, Wake Up! Ze publiceerde verschillende boeken, zoals Listen to the bloody machine over Kris Verdonck. Ze schrijft bovendien voor De Correspondent en De Groene Amsterdammer over cultuur, politiek en geschiedenis. Daarnaast is zij oprichter van Het Transitiebureau, waar kunstenaars en denkers zich buigen over vormen van samenleven en de rol van kunst in de 21ste eeuw. Bij Frascati Producties ontwikkelde Anoek het journalistieke theaterproject Hulp (2015) over de waarde en betekenis van goed doen en medemenselijkheid in de 21ste eeuw.
Met Hulp on Tour ging Anoek ook op bezoek bij organisaties die rechtstreeks met dit thema te maken hebben: NGO's, politieke partijen, maatschappelijk verantwoorde ondernemingen, kerkelijke gemeenschappen en goede doelen. In november 2016 presenteerde Anoek een nieuwe lecture performance waarin zij haar ervaringen met ruim anderhalf jaar Hulp heeft verwerkt.

In september 2017 gaat Tenzij je een beter plan hebt in première. Op basis van recente, wetenschappelijke onderzoeken roepen steeds meer denkers op om de relatie tussen mens, dier, natuur en ding bij te stellen. In samenwerking met journalisten, activisten, filosofen en juristen gaat Anoek Nuyens samen met Rebekka de Wit op zoek naar een manier om ons een wereld te verbeelden waar de mens niet meer de maat der dingen is. Tenzij jij een beter plan hebt is een Frascati Producties in coproductie met De Nwe Tijd.

IN DE MEDIA