Beginnings: Erasmus Mackenna & Gerben Vaillant

Beginnings: Erasmus Mackenna & Gerben Vaillant

Frascati Producties / Erasmus Mackenna & Gerben Vaillant

theater

Over

In Beginnings presenteert Frascati Producties een theatraal onderzoek van vier makers die dit jaar tijdens de lockdown een diploma ontvingen aan de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans. Hun werk was enkel online of voor een zeer select publiek te zien. Nu de theaters de deuren weer openen, ontwikkelen ze voor het eerst nieuw werk na het afstuderen. In de vorm van een double bill presenteren de makers een eerste proeve na een maand werken.  

Erasmus Mackenna (ATD Regie 2021) & Gerben Vaillant (ATD Mime 2021)
21, 22 en 23 oktober
Asa Horvitz (DAS Theater 2021) & Zephyr Brüggen (ATD Regie 2021)
28, 29 en 30 oktober 
 
Schede & Mes
Erasmus Mackenna  / Frascati Producties  
De jonge geliefden Ciara & Henry Dochterty dromen van een bestaan in de stad ver weg van de verstikkende en gewelddadige dorpsgemeenschap op het Schotse platteland. In alle stilte bereiden zij hun vlucht voor maar nadat Ciara zwanger raakt begint zij zich af te vragen of haar beeld van vrijheid wel strookt met die van haar geliefde. Uiteindelijk, na vele pogingen een uitvlucht te vinden, dwingt een ultimatum een keuze af: liefde, of emancipatie? Beide is onmogelijk.
Geïnspireerd door middeleeuwse Schots-Iers moordsprookjes is Schede & Mes een portret van de driehoeksverhouding van slachtoffer, dader en getuige, en hoe die rollen voortdurend in elkaar overlopen. Met korte ontmoetingen en live gespeelde Schots-Ierse folk muziek wordt het publiek meegenomen door de duistere krochten van een leven getekend door onophoudelijke ellende, snakkend naar vrede, bereid om tot het uiterste te gaan.
 
regie, tekst, scenografie, lichtontwerp & live muziek Erasmus Mackenna spel en live muziek Teun Donders, Marit Hooijschuur begeleiding Joeri Vos dramaturgisch advies Roel Pronk compositie & muzikale begeleiding Simme Wouters met dank aan Maatschappij Discordia 
 
Erasmus Mackenna (1999) is een Schots-Nederlandse theaterregisseur en lichtontwerper. Hen studeerde in 2021 af aan de Theater Regie opleiding in Amsterdam. Erasmus maakte twee afstudeervoorstellingen – Mary Stuart, Queen of Scots en JUNK – en liep stage bij verschillende gezelschappen, o.a. Theater Utrecht en ITA. Tijdens de Regie opleiding begon hen al met voorstellingen regisseren in Schotland. Het werk van Erasmus legt verhalen bloot die in de maatschappij taboe zijn. Terugkerende onderwerpen in hun werk zijn mentale ziekte, eenzaamheid, liefde, geweld, idealisme, klasse en emancipatie. Tekst, spel, live muziek en licht vormen het fundament van hun voorstellingen. De centrale vraag van het werk is: hoe overleef ik in de wereld die er is, en hoe bouw ik aan de wereld waar ik in geloof?  
 
 
Things when they're gone
Gerben Vaillant / Frascati Producties
'... you know, maybe it feels a bit like finally giving up... good things, bad things, everything... and I never did something like that, but I somehow know how it feels... bit like this biggest sigh ever taken... The big relief, you know? And from there we start again...'
 
Things when they're gone is een atmosferische en ambigue mime-performance. Misschien voelt het nog het meest alsof je naar een sub-cultuur kijkt die in een wereld leeft die haar vorm verloren heeft, maar waar de mensen desondanks op hun gemak zijn. Als een soort eigentijdse dodendans bewegen ze zich op de ruïnes van oude ideeën en tradities. Ze hangen een beetje, dansen en praten wat. In die eenvoud geeft things when they're gone je de tijd om te kijken naar een wereld die zijn vaste vorm heeft losgelaten. 
 
regie & concept Gerben Vaillant regie assistentie Leonne de Jong spel Kirsty Baker, Laura Boser, Estela Canal Parejo, Meghan Dobbelsteijn Bisschops, Balthazar Glotain, Emiel Sanders, Fran Vozila, Celestes de Vlam begeleiding Aukje Verhoog met dank aan Marijn de Langen, Timon Persoon, Fabián Sanctarciel de la Quintana en Luuk Weers
 

Gerben Vaillant (1994) is een interdisciplinair performancemaker. Tijdens zijn studie aan de mime-opleiding (AHK) ontwikkelde hij een fascinatie voor het maken van voorstellingen waarin de afstand tussen mens en realiteit centraal staat: Daar waar het de mens niet lukt (onderdeel van) een geheel te zijn. Even gevoelig als radicaal werkt hij met verschillende vormen: Tekst, dans, beeld, filosofie, trash, het kan altijd nog alles worden, maar is vaak atmosferisch en soms verwarrend van aard. Uiteindelijk hoopt hij bij te dragen aan een weergave van de werkelijkheid op een manier dat ze beter bij ons past.

Makers

In deze double bill presenteren Erasmus Mackenna (ATD Regie 2021) & Gerben Vaillant (ATD Mime 2021) hun eerste proeve na een maand werken.