Alexandra Broeder

VOORSTELLINGEN

ALEXANDRA BROEDER

Alexandra Broeder (NL) studeerde in 2003 af als theatermaker aan de Toneelacademie Maastricht. Na haar afstuderen volgde zij een driejarig traject bij theaterwerkplaats Gasthuis (nu Frascati) en werkte vanaf 2017 bij BonteHond. Tegenwoordig is de organisatie van de producties van Alexandra Broeder in handen van Theaterzaken Via Rudolphi. Al vanaf het begin maakte zij voorstellingen waarin uitsluitend kinderen meespelen, zowel op locatie als in de theaterzaal; voorstellingen waarin de (machts)verhouding tussen kinderen (spelers) en volwassenen (het publiek) een terugkerend thema is en waar een vleugje horror altijd in de lucht hangt.

Haar voorstelling Candy Land won in 2008 de VSCD Zilveren Krekel en werd geselecteerd voor het Vlaams Theaterfestival. In 2010 ontving Broeder het Prins Bernhard Cultuurfonds Theater Stipendium en in 2012 kreeg ze De Erik Vos Prijs voor bijzonder talent onder de nieuwe lichting theatermakers.

In 2014 maakte Alexandra Broeder bij Frascati Producties, i.h.k.v. het jongerenfestival Breakin’ Walls, de voorstelling Raven waarbij ze werkte met het kunstenaarsduo L.A. Raeven. In 2014 kreeg de samenwerking een vervolg in de meerdaagse theatrale ervaring De Zone (een coproductie van Frascati Producties en Theater aan het Spui).

Het voorlopige hoogtepunt is The Well (Frascati Producties 2018), waarbij Broeder een co-creatie is aangegaan met De Bascule, instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Wegens overweldigend succes wordt de voorstelling eind juni 2018 opnieuw gespeeld in Frascati 4.

Voorbeschouwing van The Well in de Volkskrant door Vincent Kouters: 'Zes tienermeisjes uit de jeugdpsychiatrie vertellen in The Well over hun leefwereld. Ze doen niet hun eigen verhaal, maar baseren zich op teksten van Haruki Murakami.'

‘Een exceptionele ervaring, die het theater ver overstijgt’ ★★★★ NRC Handelsblad over Sweet Dreams