• Priscilla Vaudelle / Frascati Producties © Eva Roefs

Priscilla Vaudelle

PRISCILLA VAUDELLE

De Amsterdamse theatermaker Priscilla Vaudelle (1982) geeft in haar werk zichtbaarheid aan mensen en verhalen die doorgaans geen podium vinden. Met snelle montages, muziek, spoken word, rap en dans zet ze de toon voor verhalen die recht uit het hart van de stad komen: krachtige, universele voorstellingen, over actuele thema’s als identiteit, seksualiteit, sociale druk en opvoeding, die veel weerklank vinden bij een zeer divers publiek.

Vaudelle volgde de opleiding Theaterdocent aan de Academie voor Theater en dans en richtte daar (samen met Tim van den Heuvel) makerscollectief LostProject op. Vorig seizoen presenteerde zij bij Frascati de LostProject-voorstelling The World Is Yours, over de nieuwe generatie Slashies. Deze term verwijst naar het leesteken ‘de schuine streep’, die figuurlijk iemands loopbaan in stukjes verdeelt. Slashies hebben twee of meer banen, niet alleen uit financiële noodzaak, maar juist ook omdat één beroep te weinig is om alle talenten in kwijt te kunnen. Ze zijn theatermaker/barman, fotograaf/fietskoerier of DJ/webontwerper/thuiszorgmedewerker. Het klinkt als het ideale leven. Of bevinden de slashies zich op een gevaarlijke glijbaan, die eindigt in de gierput van eindeloze mogelijkheden?

Eerder was bij Frascati de LostProject-voorstelling Man Down te zien, waarin acht jonge mannen korte metten maakten met het stereotype beeld van de man. In een afgesloten ruimte gingen zij het gevecht aan met hun emoties, toonden zij hun kwetsbaarheid en lieten het publiek kennismaken met de échte man, voorbij illusies en vooroordelen.

Komend seizoen krijgt dit project binnen Frascati een vervolg in Klas 5 (Frascati Producties i.s.m. De Bascule, centrum voor jeugdpsychiatrie). Priscilla zal met een aantal jongens van de jeugdafdeling van De Bascule werken aan een theatraal onderzoek. Via rap, spoken word, film en theater gaan ze de confrontatie aan met hun man-zijn. Wanneer ben je een echte man? En wie bepaalt dat eigenlijk? Of ben je eerst gewoon mens?

Vervolgens werkt zij aan een film-/theatervoorstelling over tweede en derde generatie Nederlands-Surinaamse jongvolwassenen (een coproductie met Frascati Producties). Het belooft een verhaal te worden over jonge mensen die het liefste moksi alesi eten, maar ook kunnen snakken naar een heerlijke andijviestamppot met Hemaworst. Een voorstelling als een feel good road trip movie over de struggle van het opgroeien tussen twee culturen, humoristisch en bomvol jaren-’90-muziek. In januari 2020 worden de resultaten van het vooronderzoek gepresenteerd. Mei 2020 gaat de voorstelling in première.

 

‘Het spel van de jongens is van een grote kracht, met veel herkenbare humor’ ★★★ Theaterkrant over Man Down

‘Het daagt uit, want het heeft iets ongemakkelijks. En dat is juist wat dit stuk briljant maakt.’  Musicalnieuws over #TWIY

 

Priscilla Vaudelle (1982) studeerde in 2013 af aan de opleiding Theaterdocent van de Academie voor Theater en Dans. Tijdens haar studie richtte zij samen met Tim van den Heuvel het collectief LostProject op, vanuit de behoefte een stem te geven aan mensen die in het theater weinig aan het woord komen. LostProject ontwikkelt theatervoorstellingen, korte films, documentaires, theatrale debatavonden en thematische korte performances in diverse disciplines als theater, muziek, dans, poëzie en spoken word. In al deze projecten werken zij samen met talentvolle jongeren uit alle wijken van de stad.

Komend seizoen maakt Priscilla Vaudelle bij Frascati i.s.m De Bascule Klas 5, een vervolg op haar eerdere onderzoek naar mannelijke identiteit anno nu. Ook doet zij een onderzoek i.h.k.v. Fraslab en maakt zij een voorstelling over hoe het is om als tweede en derde generatie Nederlands-Surinaamse jongvolwassenen op te groeien tussen twee culturen.

Foto © Eva Roefs

Voorstellingen

  • Klas 5 (Frascati Producties i.s.m. de Bascule)
  • Presentatie vormonderzoek End Of The Road (Frascati Producties)
  • LostWords: End Of The Road (LostProject i.s.m. Frascati)
  • The World Is Yours – (LostProject/ Tolhuistuin 2019, première op festival Town Tales)
  • Man Down (LostProject / Tolhuistuin 2017)
  • Daddy Lost Me (LostProject / Tolhuistuin 2015)
  • AWKWRD (LostProject 2014)