Jan Martens

VOORSTELLINGEN

JAN MARTENS

Jan Martens (België, 1984) studeerde aan de Fontys dansacademie Tilburg en het Hoger Instituut voor Dans te Lier. In 2011 maakte hij bij Frascati Producties twee duetten over de liefde. Waar zou het anders over moeten gaan? a small guide on how to treat your lifetime companion is een klein, maar hard duet op vier vierkante meter. Ook in sweat baby sweat proberen twee mensen iets van hun relatie te maken, want met twee is beter dan alleen, dat weet iedereen. Jan liet zich inspireren door circusacrobatiek: een genre waarvan hij het show- en decoratie-element verafschuwt, maar de concentratie, de focus, de spierkracht, de spanning en de symboliek bewondert. Beide duetten zijn komend seizoen als tweeluik te zien onder de noemer To Love Duets in Nederland, Engeland, Denemarken, Frankrijk en Italië. Jan Martens is bovendien genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2012 en a small guide werd geselecteerd door het Europese netwerk Aerowaves.

Eind 2012 maakte Jan Martens bij Frascati Producties BIS, een solo voor de 62-jarige danseres en choreografe Truus Bronkhorst, die dit seizoen te zien zal zijn in Vlaamse en Nederlandse theaters. In zijn werk gaat hij op zoek naar een perfecte symbiose tussen concept en verhaal. Hij hervormt en gebruikt bestaande idiomen, en plaatst ze in een andere context zodat een nieuw idee tevoorschijn komt. De schoonheid van de incomplete mens staat hierbij steeds op de voorgrond.
Jan Martens is vanaf 2013 ook Artist in Residence bij ICK Amsterdam van Emio Greco PC. 

In België werkt hij vanaf dit seizoen vanuit JAN, de structuur die zes jaar geleden werd opgericht door Peter Seynaeve en Ans Vroom.

Klik hier voor actuele info & tourdata.

IN DE MEDIA