Apollon Musagète

Apollon Musagète

Florentina Holzinger / CAMPO in coproductie met Frascati Producties

language no problem
performance

Over

Uitbundig variétéballet over de perfecte vrouw

Zes vrouwen gooien al hun fysieke virtuositeit in de strijd om de neoliberale lichaamscultus te tackelen. De esthetiek van Apollon Musagète balanceert tussen occulte fitnesszaal, cyborg-stierengevecht en neoklassiek ballet.

Florentina Holzinger combineert de fin de siècle-freakshow met de 1960’s live art, en biedt zo een nieuw perspectief op Balanchines choreografie en de breuk tussen kunst en entertainment. Met veel humor en bravoure doorprikken ze de mythe van de perfecte vrouw. Want wat wil die perfecte vrouw nu eigenlijk zelf?

De performances van de Oostenrijkse choreografe Florentina Holzinger zijn steevast erg fysiek en bijzonder explosief. Haar inspiratie voor deze vaak brutale producties put ze telkens uit verschillende disciplines – zoals kickboks, gewichtheffen, ballet of acrobatie – die ze in een context plaatst die de grenzen van theater en performance in vraag stelt.

Uit haar samenwerking met Vincent Riebeek groeide een trilogie – Kein Applaus für Scheisse, Spirit en Wellness – die nog steeds toert onder de vleugels van CAMPO, dat ook hun voorstellingen Spirit en Wellness produceerde.

'Apollon Musagète is gebouwd op contrasten: sexy lichamen die zichzelf de vernieling in helpen, een militant trainingskamp voor schoonspringsters, heilige symmetrie naast scabreuze plas- en poepmomenten. De clash der stijlen werkt. In de hemel eten ze stront met zilveren lepels.' ★★★★ De Standaard

'We genieten van het prettige gehuiver wanneer we écht bloed zien stromen, maar ook van de esthetische verfijning van elegant gelifte lichamen' ★★★ De Morgen
 

van Florentina Holzinger met Renée Copraij, Florentina Holzinger, Annina Lara Maria Machaz en anderen muziek Stephan Schneider dramaturgie Sarah Ostertag productie CAMPO coproductie Frascati Producties, La Bâtie – Festival de Genève, Steirischer herbst (Graz), Münchner Kammerspiele, Sophiensaele (Berlin) & Mousonturm (Frankfurt)

Apollon Musagète - Florentina Holzinger (BE dates) from CAMPO on Vimeo.

Makers

Florentina Holzinger maakte de afgelopen jaren indruk met haar explosieve, sterk fysieke performances, onontkoombaar en vol bravoure. Haar afstudeersolo Silk voor de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten)  werd bekroond met de prestigieuze Prix Jardin d’Europe 2012. Holzinger was als performer te zien in werk van o.a. Rob List, Ann Liv Young en Jeremy Wade. Haar eigen werk ontwikkelde zij bij Impulstanz Wenen, workspacebrussels, PACT Zollverein (DE), CAMPO (BE) en bij Frascati Producties. Met Vincent Riebeek maakte zij de trilogie Kein Applaus für Scheisse, Spirit en Wellness en later Schönheitsabend – Tänze des Lasters, des Grauens und der Extase. In 2014 maakte zij bij Frascati Producties de solo Recovery. Deze voorstelling, waarin ze een sportpsychologe en huidig Kroatisch K1-kampioene op de scène haalde, leidde ertoe dat ze lessen gevechtsport begon aan te bieden aan kunstenaars, als training voor het artiestenleven. Deze workshop breidde ze later uit met sessies ‘vechten voor curatoren’ in het Stedelijk Museum in Amsterdam, ‘vechten voor sekswerkers’ in het Red Light-district in Amsterdam, ‘vechten voor demonstranten’ tijdens de betogingen in Toulouse in 2016 en ‘vechten voor vluchtelingen’ op het Sommerfestival Hamburg. Naast haar podiumwerk is Holzinger auteur en performer van Body and Freedom, een webserie die zich toespitst op de macht(eloosheid) van een live publiek. Van 2015 tot 2017 is Holzinger artist in residence bij ICKamsterdam, International Choreographic Arts Centre.

90 minuten
We Are Public

14 december is de voorstelling opgenomen in het aanbod van We Are Public

Let op

Deze voorstelling bevat scènes die als aanstootgevend ervaren kunnen worden.

Afterparty

Friday december 15 afterparty hosted by Florentina Holzinger with DJ Dodomundo in Frascati Café. Free entrance.

Nederlandse première